donderdag 5 februari 2009

LSA zoekt een stagiaire

Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) is een landelijk platform waarbinnen bewoners samenwerken om de leefbaarheid in hun wijk te vergroten. Het is als rechtspersoon een vereniging. Het LSA wil de betrokkenheid van bewoners bij de leefbaarheid in hun wijk stimuleren en vergroten én de positie van bewoners als samenwerkingspartners en initiatiefnemers versterken. Zonder bewoners komt er weinig terecht van alle overheidsplannen en -projecten in de aandachtswijken. Bewoners zijn deskundig en weten wat er nodig is om hun wijken leefbaarder te maken.

In het Actieplan Krachtwijken (waarin de plannen staan om 40 aandachtswijken om te vormen tot prachtwijken) wordt gesteld dat de inventiviteit en kracht die de bewoners en lokale organisaties gezamenlijk inzetten essentieel is voor het slagen van de wijkaanpak. Om zicht te krijgen hoe bewonersparticipatie in deze wijkaanpak daadwerkelijk bevorder dis heeft het LSA de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur (onderdeel Universiteit Tilburg) opdracht gegeven een onderzoek doen naar de betrokkenheid van bewoners bij de totstandkoming van de wijkactieplannen. Het beeld dat hieruit naar voren kwam was niet onverdeeld positief. Voor meer informatie: www.lsabewoners.nl.

Voor dit jaar staat een onderzoek gepland naar bewonersbetrokkenheid in alle 40 wijken in de uitvoering van de wijkactieplannen. Aangezien het LSA veel contacten in het land heeft in de 40 wijken is afgesproken dat zij zoveel mogelijk materiaal aanleveren m.b.t. bewonersbetrokkenheid tijdens de uitvoering van de wijkactieplannen. TSPB gaat kijken hoe bewonersparticipatie in de uitvoeringsfase al dan niet structureel is verankerd. De stagiaire gaat samen met LSA op zoek naar schriftelijk materiaal waarin is vastgelegd wat de rol van bewoners in de uitvoering is. De invulling per gemeente (G18) en zelfs per wijk is erg divers. Sommigen gemeenten kennen een lange traditie van bewonersparticipatie, voor andere is dit nog een behoorlijk nieuw terrein.

Verankering van de positie van bewoners kan bijvoorbeeld blijken uit brieven, een participatienota, het uitvoeringsplan zelf, notulen van bewonersoverleg, etc. Niet alleen de documenten zijn interessant, maar ook wanneer is daarover gecommuniceerd, met wie en hoe?

Het onderzoeksmateriaal wordt door de TSPB geanalyseerd en gebruikt voor verder kwalitatief onderzoek (bellen met gemeentes en bewoners). Dit zal resulteren in een ‘kwaliteitskaart bewonersparticipatie’ en deze zal in het najaar worden aangeboden aan minister en Tweede Kamer.

De gegevensverzameling start in april 2009 en loopt tot (en met) september 2009.

Meewerken aan dit onderzoek geeft de stagiaire de mogelijkheid ervaring op te doen in het verzamelen van onderzoeksgegevens, kennis op te doen van participatievraagstukken en processen en mee te werken aan een onderzoek met hoge politieke attentiewaarde.

De kwaliteitskaart is slechts één van de projecten van het LSA. Voor 2009 staat onder meer een werkconferentie tussen corporatiedirecteuren, bewoners en wethouders uit de 40 wijken gepland over het onderwerp samenwerking, uitwisseling van kennis en ervaring tussen bewoners tijdens regionale praktijkdagen, etc. waaraan de stagiaire zou kunnen meewerken.

Ook mogelijk kunnen de verzamelde onderzoeksgegevens input zijn voor een eigen onderzoek over dit thema (bijvoorbeeld een dieptestudie naar enkele aanpakken, uitvoeringsmodellen, posities van bewoners, etc.). Dit afhankelijk van de wensen van de stagiaire en de vereisten en randvoorwaarden vanuit de studie (we zijn onvoldoende bekend met de mogelijkheden m.b.t. praktijkopdrachten, stagiaires, etc.). Misschien kunnen we hierover eens van gedachte wisselen.

Geen opmerkingen: